Skip to main content

Spoorzonewandeling

gebouw in spoorzoneDe Spoorzone is een gebied in Tilburg, 30 voetbalvelden groot, een gebied waar ooit 1300 arbeiders aan de slag waren en wat zich nu na sluiting in 2011  elke dag weer een stukje meer ontwikkelt.

Zo werden Station 88 en de Clarissenhof opgeleverd, draaien de restaurants inmiddels op volle toeren, kregen de oude wagons een tweede leven en werd ook de maquette van de Spoorzone weer terug geplaatst.

De laatste ontwikkeling nemen we vandaag de dag  mee in onze wandeling door de Spoorzone,  de Lochal  “de nieuwe huiskamer van Tilburg”.

De grootste vestiging van de Bibliotheek Midden Brabant heeft zijn intrek genomen in de LocHal. Samen met Seats2Meet en KunstLoc vormen zij de nieuwe bewoners van de oude NS werkplaats, de Locomotief Hal ofwel de LocHal.

Zeker niet een alledaagse omgeving voor een bibliotheek en een vergadercentrum.  Er waren grootse plannen voor nieuwbouw in  de Spoorzone, alles zou afgebroken worden, maar dankzij de crisis zijn de plannen van sloop van tafel geveegd en heeft men besloten om de gebouwen  te hergebruiken. 

Zo maken de nieuwe bewoners gebruik van de LocHal met een totaal oppervlakte van 11.200 m2.
De Bibliotheek is aan het veranderen. Men wil de wereld van mensen groter maken, mensen helpen verder te komen. Mensen uitdagen om verder te kijken. Het stimuleren, organiseren en creëren, delen en toegankelijk maken van kennis en verhalen.

Dit doen ze niet alleen meer met boeken.  We spreken hier van een Bibliotheek Nieuwe Stijl. De start is gemaakt in 2014 in een proeftuinbibliotheek in de Spoorzone, “de Kennismakerij” . Een experimentele plek van waaruit men op zoek ging naar “bibliotheek nieuwe stijl”.  Nu waar gemaakt in deze LocHal.
Seats2Meet biedt ruimte voor evenementen, opleidingen, vergaderingen en congressen. Men biedt een online platform, waar men werkende een verbinding kan maken met mensen die werkelijk aanwezig zijn of ergens anders aan de slag zijn, virtueel of fysiek.

Ook KunstLoc heeft zijn plaats gevonden in de LocHal. Op een prominente plaats biedt men ruimte aan wisselende exposities en tentoonstellingen.
De Stadsgidserij Tilburg neemt U mee in de totaalontwikkeling van dit gebied. Steeds opnieuw zullen er ontwikkelingen zijn die de moeite waard zijn om te bewonderen.

 spoorzone1    spoorzone2    spoorzone3    spoorzone4

De Stadsgidserij werkt nauw samen met de Bibliotheek Midden Brabant. De LocHal is opgenomen is de Spoorzonewandeling.

Voor uitsluitend de Lochal rondleidingen : www.lochal.nl/over-de-lochal/rondleidingen