Skip to main content

Tilburg

Tilburg, onvoorspelbaar mooi!

Tilburg behoort met ongeveer 211.000 inwoners tot de grootste steden van Nederland. De stad is ontstaan uit een aantal kleinere kernen waarvan de inwoners de kost verdienden als agrariër en thuiswever. Tilburg is decennia lang dé textielstad van Nederland geweest. Na de ineenstorting van de textielindustrie richtte de stad zich op hoogwaardige technologische industrie en op handel, dienstverlening en onderwijs.

Voorbeelden hiervan zijn: De Universiteit van Tilburg, de Fontyshogescholen, de diverse wijnimporteurs, de hoofdkantoren van Interpolis en CZ en bedrijven als Fuji en Sony. De stad kenmerkt zich nog steeds door een kleinschalig, gezellig karakter in de binnenstad, maar heeft zich sterk ontwikkeld met uitgebreide woonwijken aan de noordelijke en westelijke stadsrand. In architectonisch opzicht kent de binnenstad een boeiende afwisseling van prachtige 19e eeuwse panden en schitterende staaltjes van moderne architectuur.

De binnenstad van Tilburg geniet vooral bekendheid vanwege de Tilburgse kermis. Andere trekkers zijn de musea, de schouwburg, de concertzaal, popcentrum 013 en diverse theaters, bioscopen en podia.

Daarnaast beschikt Tilburg in het centrum over de grootste terrasdichtheid van Nederland. Ook de omgeving rond Tilburg is zeer de moeite waard om te bezoeken. Wat dacht u bijvoorbeeld van natuurgebieden als de Loonse- en Drunense Duinen, De Regte Hei, Gorp en Roovert, de Campina, Oisterwijkse vennen en landgoed De Utrecht. Hier zijn mooie wandel- en fietsroutes uitgezet. Ook een bezoek aan de Efteling is goed te combineren met ‘n (meerdaags) bezoek aan onze stad.

Kortom: een stad die zeer de moeite waard is om te bezoeken.